Skóra atopowa

skora-atopowa_wiem_o_zdrowiu

Forum -> skóra atopowa i słońce

Tytuł:skóra atopowa i słońce
Autor:Grażka
29.8.2011, 19:38
Drogie mamy! Poradźcie mi czy powinnam wystawiać na słońce mojego małego atopika. Martwię się, żeby mu nie zaszkodzić. Macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

skora-atopowa_ciekawostkigruper salon urody

Ciekawostki

Łuszczyca
Łuszczyca jest chronicznym stanem zmian skórnych - jest jedną z najczęściej pojawiających się dolegliwości skóry. Szacuje się, że na łuszczycę cierpi ok. 3 % całej populacji. Naukowcom, do tej pory trudno jest ustalić, jaka jest jej bezpośrednia przyczyna.

Czy wiesz, że...

Budowa i funkcje skóry
Skóra jest największym narządem człowieka, ponieważ ma ona powierzchnię około 2 metrów kwadratowych i waży blisko 2 kilogramy. Jest swoistą granicą pomiędzy organizmem człowieka a światem zewnętrznym. Spełnia wiele zasadniczych funkcji. Funkcje te są uwarunkowane głównie poprzez jej budowę.

Polecamy

Oparzenia
Jak można domniemywać, oparzenia bywają różnorakie, a ich podział dokonywany jest ze względu na przyczynę oraz stopień zaawansowania. W związku z tym możliwe jest to, że różne są metody leczenia oparzeń. Niektóre z nich wymagają pomocy lekarskiej, jednak na większość pomogą domowe sposoby na oparzenia.

Metamizol jest od wielu dziesięcioleci chętnie wykorzystywany w leczeniu takich objawów stanu zapalnego, jak ból, gorączka oraz bólów trzewnych o charakterze spastycznym. Działanie przeciwbólowe substancji o nazwie metamizol w kolkach jest od dawna znane i wykorzystywane w praktyce klinicznej. Przez dziesięciolecia zespoły pogotowia ratunkowego stosowały metamizol w bólach, towarzyszących kamicy moczowodów lub dróg żółciowych. Pyralgina, która w składzie ma metamizol jest zaliczana do niesteroidowych leków o właściwościach przeciwzapalnych, które cechują się osłabianiem stanów zapalnych, bólowych czy również zmniejszeniem zwiększonej ciepłoty ciała.